+90 226 813 25 40

+90 544 945 37 17

Yönetmelik

Ülkemizde asansörlerin yıllık muayeneleri (periyodik kontrolleri)  T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 04.05.2018 tarih ve 30411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği” kapsamında yürütülmektedir.

Bu yönetmelik kapsamında her ilçe belediyesi sınırları içerisindeki asansörlerin periyodik kontrolleri için yetkilendirilmiş A tipi muayene kuruluşu ile protokol yapmak ve bu protokol kapsamında yılda 1 kere uzman mühendis tarafından muayenesini yaptırmak zorundadır.

Yıllık muayene, yönetmelikte belirtilen kriterlere göre gerçekleştirilmekte ve asansörün denetlendiği andaki durumunu gösteren rapor muayene kuruluşu tarafından düzenlenmektedir.

Muayene raporu en geç 6 iş günü içerisinde bina sorumlusu ve asansör bakım firmasına iletilmek zorundadır.

Muayene sonucunda asansörün durumunu gösteren KIRMIZI, SARI, MAVİ veya YEŞİL renkli bilgi etiketleri yapıştırılmaktadır.

KIRMIZI ETİKET, asansörün can ve mal güvenliği açısından güvensiz olduğunu ve 60 gün içerisinde uygunsuzluklarının tamamlanması gerektiğini belirtir.KIRMIZI ETİKET' li, asansörün güvenli hale getirilmeden kullanılmasından doğacak can ve mal kaybından bina sorumlusu sorumludur.

SARI ETİKET, asansörün kusurlu olduğunu ve 120 gün içerisinde uygunsuzluklarının tamamlanması gerektiğini belirtir. SARI ETİKET' li, asansörün güvenli hale getirilmeden kullanılmasından doğacak can ve mal kaybından bina sorumlusu sorumludur. 

MAVİ ETİKET, asansörün hafif kusurlu olduğunu ve uygunsuzların bir sonraki yıllık muayeneye kadar giderilmesi gerekmekte olduğunu bildirir. Asansör 1 yıl boyunca kullanılabilir.

YEŞİL ETİKET, asansörün güvenli olduğunu ve 1 yıl boyunca kullanılabilir olduğunu belirtir.

Kırmızı ve sarı etiketli asansörlerin verilen süre zarfında uygunsuzluklarının tamamlanıp Muayene kuruluşundan takip kontrol randevusu alması gerekmektedir.

Ayrıca yıllık muayenesini yaptırmayan ve yıllık muayenesi yapılan kırmızı ve sarı etiketli asansörlerin verilen süre zarfı içerisinde uygunsuzluklarının tamamlanmaması durumunda yetkili muayene kuruluşunun ilgili belediyeye asansörü bildirmesiyle asansör mühürlenmektedir.

Bina sorumlusu, TSE Hİzmet Yeterlilik Belgesine sahip yetkili bir asansör firması ile en az 1 yıllık asansör bakım sözleşmesi imzalamak ve bu sözleşme kapsamında ayda en az 1 kere olmak şartı ile asansörüne bakım yaptırmak zorundadır.